αναγκαιότητα συστηματικής λειτουργίας του πρόσφατα ιδρυθέντος Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων (γραφείο 4 Β ΤΕΙ ΠΓΝΑ)

Αξιότιμε κύριε Διοικητά

 

Με το παρόν έγγραφο επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το αίτημά μας για την αναγκαιότητα συστηματικής λειτουργίας του πρόσφατα ιδρυθέντος Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων (γραφείο 4 Β ΤΕΙ ΠΓΝΑ) με δυνατότητα παροχής οδοντιατρικών θεραπειών, όχι μόνο με τοπική αλλά και ολική αναισθησία, σε άτομα με αναπηρία.

Όπως γνωρίζουμε, έχει οριστεί από την υπεύθυνη Επικουρική οδοντίατρο η ημέρα Παρασκευή ώστε να εξυπηρετούνται εκείνες οι ευπαθείς ομάδες, που ορίζονται ως ΑΜΕΑ.

 Παρόλα αυτά, εξυπηρετούνται αυτοί οι ασθενείς μόνο με τοπική αναισθησία, διότι αυτά τα περιστατικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΠΓΝΑ λόγω μη ειδικευμένου προσωπικού, επειδή χρειάζεται ειδική εκπαίδευση στον θεράποντα οδοντίατρο για οδοντιατρικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία σε ΑΜΕΑ. Αναγκαστικά παραπέμπονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Αττικής, με τεράστιο οικονομικό κόστος μετακίνησης, οικονομική και ηθική επιβάρυνση των ασθενών, χωρίς να είναι αμελητέα αυτή η μορφή κοινωνικής παθογένειας, δηλαδή η έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και ευαισθησίας για τα ΑΜΕΑ.

Με βάση τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται η ανάγκη οδοντιατρικής κάλυψης όσων περιστατικών ΑΜΕΑ χρήζουν γενικής αναισθησίας και θα λαμβάνουν χώρα εντός των γενικών χειρουργείων του ΠΓΝΑ με εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως συνέβαινε παλαιότερα με την ιατρική μέριμνα που παρείχε ο Ευάγγελος Καραγκούνης, Διευθυντής Ειδικότητας Οδοντιατρικής του ΠΕΔΥ ΜΥ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο οδοντιατρικό τμήμα Γ.Ν.Θ «Γ. Γεννηματάς-Ο Άγιος Δημήτριος». Για αυτόν τον λόγο, αιτούμαστε την δυνατότητα οδοντιατρικής θεραπείας με γενική αναισθησία ΑΜΕΑ και την εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, που στελεχώνει το Οδοντιατρείο Ευπαθών Ομάδων, δεδομένου ότι η Επικουρική Οδοντίατρος Ιωάννα Καραγιάννη έχει απερίφραστα δηλώσει την επιθυμία της με ίδια έξοδα να εκπαιδευτεί στα επίσημα κέντρα εκπαίδευσης, που εκπαιδεύουν οδοντιάτρους για ΑΜΕΑ με γενική αναισθησία.