Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αποτροπιασμός για την προσβολή της αξιοπρέπειας και την καταπάτηση δικαιωμάτων στον Ωρωπό

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό της για την εικόνα με το πλήρωμα ασθενοφόρου να πλένει με λάστιχο σε δημόσιο χώρο γυναίκα με ψυχική αναπηρία στον Ωρωπό, καταπατώντας την αξιοπρέπεια και κάθε ατομικό της δικαίωμα και συντάσσεται με την ΠΟΣΟΨΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία) που αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το συμβάν ότι «απάνθρωπες συμπεριφορές που πλήττουν τη σωματική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των ευάλωτων ατόμων με ψυχικές παθήσεις δυστυχώς συμβαίνουν και στο χώρο της υγείας και κοινωνικής φροντίδας και από επαγγελματίες υγείας». Η ΕΣΑμεΑ συμπληρώνει ότι αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων περιστατικών, που αφορούν σε υποτιμητικές και αναχρονιστικές συμπεριφορές των εργαζομένων σε δομές ή σε ιδρύματα, ακόμη και σε νοσοκομεία, προς τα άτομα με αναπηρία.
Η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική αναπηρία αποτελούν προτεραιότητα της δράσης της ΕΣΑμεΑ, που έχει πρωτοστατήσει στην υλοποίηση προγράμματος αυτό-συνηγορίας και αυτό-εκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία. Το αναπηρικό κίνημα ματώνει εδώ και δεκαετίες για να αποβάλει το στίγμα και τις διακρίσεις από την ψυχική πάθηση, να πείσει ότι όλοι οι άνθρωποι -μέσα από την παροχή των απαραίτητων βοηθημάτων- μπορούν να ζήσουν στην κοινότητα, και ότι τα άσυλα και τα ιδρύματα είναι αποθήκες ψυχών. Σε αυτό το πλαίσιο κυρώθηκε και στη χώρα μας η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και αποτελεί από το 2012 νόμο του Κράτους, η οποία στο 15ο άρθρο της αναφέρει: «Απαλλαγή από βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία:
1. Κανείς δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ποινή. Ειδικότερα, κανένας δεν υποβάλλεται, χωρίς την ελεύθερη συγκατάθεση του/της, σε ιατρικό ή επιστημονικό πείραμα.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα αποτελεσματικά νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να αποτρέπουν τα άτομα με αναπηρίες, σε ίση βάση με τους άλλους, να υφίστανται βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ποινή».
Βέβαια η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική αναπηρία, η ουσιαστική προστασία και προώθησή τους από την Πολιτεία καθώς και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή μένουν να φανούν στην πράξη. Η ΕΣΑμεΑ, με τις οργανώσεις μέλη της, διεκδικεί την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τον αποστιγματισμό της ψυχικής αναπηρίας, την προάσπιση και τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ανάπτυξη νέων μονάδων ψυχικής υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, θα είναι συμβατές με τις διατάξεις της Σύμβασης, την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες κ.λπ. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα των υπηρεσιών υγείας να προσφέρουν ποιοτική περίθαλψη σε όσους την έχουν ανάγκη και αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες στην κοινότητα. Η επένδυση στην ψυχική υγεία σημαίνει επένδυση σε ευημερούσες κοινότητες που σέβονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για τη σωστή προσέγγιση που θα υιοθετήσουν προκειμένου να μην θίγονται τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Η ΕΣΑμεΑ αναμένει τα αποτελέσματα τόσο της εισαγγελικής έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όσο και της ΕΔΕ από τον Δήμο Ωρωπού. Άκρως σοβαρά είναι τα ερωτήματα και για την ΕΛΑΣ, η οποία καλείται να δώσει απαντήσεις για το εάν όντως αστυνομικοί ήταν μπροστά στο συμβάν χωρίς να παρέμβουν, σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα του Τύπου.
Το αναπηρικό κίνημα δεν θα αφήσει μόνο του ούτε να ξεχαστεί κανέναν πολίτη με ψυχική πάθηση.
Διεκδικούμε μια Εθνική Στρατηγική για την ψυχική αναπηρία που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες και θα εκπαιδεύσει την κοινωνία στην ισότητα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση της ΠΟΣΟΨΥ:
«Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας (ΠΟΣΟΨΥ), εκφράζει τον αποτροπιασμό και την οργή του για τη ντροπιαστική εικόνα με το πλήρωμα ασθενοφόρου να πλένει με το λάστιχο, γυμνή σε πυλωτή πολυκατοικίας μια ηλικιωμένη γυναίκα πριν την παραλάβει.
Η ΠΟΣΟΨΥ τονίζει για πολλοστή φορά ότι απάνθρωπες συμπεριφορές που πλήττουν τη σωματική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των ευάλωτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές δυστυχώς συμβαίνουν και στο χώρο της υγείας και κοινωνικής φροντίδας και από επαγγελματίες υγείας.
Η απομάκρυνση του εν λόγω πληρώματος ασθενοφόρου από τα καθήκοντά του δεν αποτελεί λύση στα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.
Εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και αναμένουμε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό και θα καταλογίσει ευθύνες όπου υπάρχουν.
Ωστόσο, καλούμε το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες της χώρας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μοναχικών ανήμπορων συμπολιτών μας πριν φτάσουν στο στάδιο της εξαθλίωσης, όπως η συγκεκριμένη γυναίκα. Τι έκανε το «Βοήθεια στο σπίτι»? Πού ήταν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες? Ξέρουμε πού μένουν άνθρωποι μονάχοι που χρήζουν βοήθειας? Και αν ξέρουμε τι βοήθεια τους προσφέρουμε?
Επίσης, καλούμε το ΕΚΑΒ και την Ελληνική Αστυνομία να εκπαιδεύσει όλα τα πληρώματα και να αναπτύξει ειδικά πρωτόκολλα μεταχείρισης τέτοιων περιστατικών.
Τέλος, καλούμε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, αρμόδιους και αναρμόδιους, να τιμήσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας, ιδίως τον πολιτισμό της καθημερινότητας και της στάσης απέναντι στους αδύναμους».