Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: H Ευρώπη συνεχίζει την αναγκαστική στείρωση γυναικών με αναπηρία

#EndForcedSterilisation

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το 1999, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ΕΣΑμεΑ αναδημοσιεύει την αναφορά του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία: «Μια αποσιωπημένη αλήθεια - ιστορίες αναγκαστικής στείρωσης στην ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), η οργάνωση των ατόμων με αναπηρία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, ζητά τον σεβασμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία.

Αυτό συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής εάν θα έχουν παιδιά ή όχι. Η υποβολή των ατόμων με αναπηρία σε επιβλαβείς πρακτικές συνιστά διάχυτη κατάχρηση και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Το γεγονός ότι σε χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η αναγκαστική στείρωση σημαίνει αποδοχή μιας παρεμβατικής μορφής βίας που καταστρέφει τις ζωές των επιζώντων. Προκαλεί μακροχρόνιο πόνο τραύματος και υποστηρίζει ένα προκατειλημμένο σύστημα που αμφισβητεί την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία, ειδικά των γυναικών με αναπηρία, να φροντίσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Σε αυτή την αναφορά, το EDF συγκέντρωσε ιστορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της αναγκαστικής στείρωσης στις γυναίκες με αναπηρία. Υπάρχουν όμως «αχτίδες ελπίδας»: χώρες που απαγόρευσαν την πρακτική και εργάζονται για την αποζημίωση των θυμάτων.